W ramach Rolniczego Handlu Detalicznego prowadzimy monitorowaną działalność w zakresie dobrostanu rodzin oraz produkcji i sprzedaży produktów pszczelich. Pasieka Edukacyjna Siedlisko Grochowo zarejestrowana jest u Powiatowego Lekarza Weterynarii w Tucholi i posiada numer identyfikacyjny 0416 35 33. W naszej pasiece zawsze przyjmujemy jakieś założenia na dany rok. Jednak pszczelarstwo jest taką dziedziną, która lubi zaskakiwać. Dostępność asortymentu do sprzedaży, jak zawsze jest uzależniona przede wszystkim od warunków pogodowych w danym roku oraz listy osób oczekujących. Po sezonie 2023 do sprzedaży trafił miód wielokwiatowy wczesnowiosenny z przewagą rzepaku oraz miód spadziowy. Informacja odnośnie dostępność poszczególnych odmian i ich gramatura, znajduje się przy poszczególnych opisach miodów poniżej.
MIÓD WIELOKWIATOWY (WCZESNY) - 50 zł słoik 1100g, 35 zł słoik 660 g
Charakteryzuje się tym, że nektar jest zbierany przez pszczoły z różnych kwiatostanów dostępnych na danym terenie, co wpływa na jego niepowtarzalność. Jest jedyny w swoim rodzaju i może mieć różny smak i kolor. Wiosenny miód cechuje się jaśniejszą barwą i łagodnością aromatu , natomiast letni miód jest bardziej intensywny. Wyróżnia się również pod względem składu chemicznego, który cechuje duża różnorodność. Jak na miód przystało, znajdziemy w nim cukry proste, które stanowią 80% jego zawartości, ale nie powinno przyrównywać się ich do zwykłego cukru. Aby otrzymać kilogram miodu, pszczoły muszą odwiedzić 8 milionów kwiatów. W złocistym przysmaku znajdują się również enzymy, biopierwiastki i substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, witaminy takie jak A, B2, B6, B12, C, PP i minerały m. in. fosfor, magnez, molibden, potas, wapń, żelazo. Miodem wielokwiatowym warto wspomóc się w stanach przemęczenia psychicznego i fizycznego oraz rozstroju nerwowego. Jednak pozytywnie wpływa on też na pracę serca polepszając krążenie krwi i obniżając ciśnienie. Wspiera organizm w profilaktyce chorób układu krążenia chroniąc przed rozwojem miażdżycy i choroby wieńcowej. Zażywany regularnie wzmacnia odporność organizmu, a podczas przeziębienia, naturalnie wspomaga organizm w walce z chorobą. Jest on również zalecany dla alergików i astmatyków oraz z katarem siennym.
MIÓD RZEPAKOWY
Charakteryzuje się delikatnym smakiem, kremową konsystencją oraz jasną barwą i jest ceniony za wysokie walory smakowe. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z jego prozdrowotnych właściwości i jego składu. Zawiera on flawonoidy, cholinę, kumarynę, bor, związki gorczycowe, witaminy B, C, K biopierwiastki oraz potas i żelazo. Z uwagi na wysoki indeks glikemiczny osoby chorujące na cukrzyce powinny spożywać go ostrożnie, najlepiej po konsultacji z lekarzem. Niemniej, jak zaobserwowano, przyczynia się on do redukcji stanów zapalnych wywołanych wrzodami żołądka, pomaga przy wzdęciach i zgadze. Miód rzepakowy przyspiesza gojenie i zasklepianie ran, oraz może być używany również w przypadku lekkich oparzeń, z uwagi na minimalizowanie powstania pęcherzy. Za pośrednictwem potasu reguluję pracę serca oraz wpływa na lepszy stan naczyń wieńcowych. Polecany jest ponadto w przypadku schorzeń wątroby, wspiera przemianę tłuszczów oraz polepsza pracę woreczka żółciowego. Warto pokłonić się nad nim podczas infekcji górnych dróg oddechowych m. in. zapalenia gardła, oskrzeli lub nosa. Może być pomocny przy zapaleniu nerek i pęcherza moczowego oraz w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego. Miód rzepakowy ogranicza też cholesterol w organizmie.
MIÓD SPADZIOWY LIŚCIASTY 70 zł słoik 1100g, 55 zł słoik 660g
Nazywany inaczej miodem królewskim. Powstał z lepkiej, słodkiej i przeźroczystej cieczy nazywanej spadzią, którą pszczoły zebrały z drzew i krzewów liściastych. Ciecz ta jest wydzieliną owadów takich jak czerwce i niektóre gatunki mszyc, które nakłuwają miękkie części roślin i wysysają krążący w nich sok. Owady te dla swoich potrzeb wykorzystują białka, a pozostałe składniki wydalają. Znajdują się tam duże ilości cukrów, a oprócz nich liczne aminokwasy, kwasy organiczne, związki mineralne, witaminy i żywice. To właśnie ze spadzi pszczoły wytwarzają miód, który znajduje się w pierwszej piątce najbardziej wartościowych naszych krajowych miodów. Jego wyjątkowość przejawia się m. in. tym, że następny może pojawić się dopiero za kilka lat przy określonych warunkach klimatycznych i odpowiedniej aurze. W odróżnieniu od miodów nektarowych, miody spadziowe posiadają więcej biopierwiastków łatwo przyswajalnych przez człowieka, takich jak potas, sód, wapń fosfor oraz jako jedyny posiada w swoim składzie srebro i cynę. Wyróżniają się również barwą, aromatem i smakiem. Miód spadziowy wpływa na oczyszczenie organizmu z toksyn (tytoń, alkohol), poprawę pracy serca i nerek, obniżenie ciśnienia krwi, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo, zmniejsza niepokój i napięcia nerwowe. Jest on polecany osobom starszym, chorym i po rekonwalescencji.
MIÓD LIPOWY
Szczególny miód ze względu na walory smakowe i zdrowotne. Nektar pozyskiwany jest z kwiatów drzewostanów lipowych rosnących w skupiskach, które niestety coraz częściej należą już do rzadkości. Również obfitość nektarowania w poszczególnych latach jest zróżnicowana. Zapach i smak kwiatów lipy jest szczególny dlatego pozyskujemy go prosto z drzew, ale przenika on też do miodu dlatego stawiamy również na niego. Kolorystycznie można przyrównać go do jasnego bursztynu, chociaż może być też o różnych odcieniach zieleni. Naturalnie krystalizuje po około 3-4 tygodniach i wówczas jego konsystencja staje się kremowa, a jego barwa delikatnie pomarańczowa z przewagą żółto-złotej. Również może zyskać wyrazistą ostrawą nutę. Miód lipowy w swoim składzie zawiera glukozę, dużo fruktozy, olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki i enzymy. Znajdujemy w nim witaminy z grupy B, potas, magnez, chlor i mangan. Skład ten wpływa bezpośrednio na jego cechy lecznicze. Zalecany jest w stanach osłabienia, niedożywienia oraz w rekonwalescencji po chorobach. Dzięki olejowi eterycznemu działa napotnie, wykrztuśnie, obniża gorączkę. Wykazuje też antyseptyczne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, wzmacnia odporność i ogranicza podatność na infekcje. Ponadto koi zszargane nerwy, łagodzi napięcia, poprawia koncentrację i sen. Bywa pomocny przy leczeniu chorób reumatycznych i układu moczowo-płciowego.
PYŁEK KWIATOWY MIESZANY
Jest to zaraz obok nektaru najważniejszy składnik pokarmowy zbierany przez pszczoły. Dostarcza im potężnej porcji białka umożliwiającego przetrwanie rodzin przez cały rok. Jednak białko to nie wszystko. Przecież pyłek to nic innego jak męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty, których zadaniem jest danie nowego życia. Dlatego wyposażony jest w pełen przekrój składników odżywczych niezbędnych do tego celu. Warto stosować ten produkt w codziennej diecie ponieważ jego stosowanie podnosi ogólną kondycję zdrowotną. Co ciekawe, pyłek kwiatowy m. in. był włączony do diety astronautów przygotowujących się do lotów w kosmos w ramach programu Apollo. Pyłek wspomaga przemianę materii, a ze względu na dużą ilość żelaza, może być alternatywą dla osób niespożywających mięsa i pomocą dla cierpiących na anemię. Podobnie jak miód, pyłek wykazuje działanie ochronne i regeneracyjne. Spożycie pyłku jest świetną alternatywą dla syntetycznie pozyskiwanych suplementów diety i pozwala na uzupełnienie wielu składników odżywczych w sposób naturalny. Pyłek kwiatowy zawiera witaminy A, E, D, B1, B2, B6, C oraz biopierwiastki takie jak: wapń, fosfor, magnez, sód i potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen). Warto wiedzieć, że wykazuje on działanie uspokajające,a w stanach depresji może wspomagać leczenie farmakologiczne. Pyłek pszczeli zaleca się również wspomagająco w: chorobach wątroby, niedokrwistości, chorobach przewodu pokarmowego, zaburzeniach odżywiania i przemiany lipidowej, chorobach układu oddechowego, rekonwalescencji, schorzeniach nerwowych i psychicznych
ŚWIECE Z WOSKU PSZCZELEGO
Wosk pszczeli jest to substancja, którą 12-18 dniowe robotnice, wydzielają ze swoich gruczołów w maju (najobficiej). Na uwagę zasługuje fakt, że aby otrzymać 1 kg wosku, pszczoły zużywają aż 3,6 kg miodu! Produkt ten znany jest człowiekowi od kilku tysięcy lat i był uznawany jako gruba waluta. Z uwagi na jego bogaty skład, wykorzystuje się go w przemyśle farmaceutycznym i kosmetologicznym. Jednak wosk stosuje się również m. in. do produkcji klejów, farb i kredek woskowych, produkcji preparatów do czyszczenia soczewek i podłóg, woskowego papieru, środków uszczelniających, do smarowania nart lub do przechowywania owoców.
Jest też inne zastosowanie dla wosku pszczelego. W pasiece rozpoczęliśmy produkcję świec woskowych, których zapach przy spalaniu nie ma sobie równych. Niegdyś było to jedyne źródło światła poza paleniskami. Spalający się wosk odświeża i jonizuje powietrze oraz czyści z zanieczyszczeń i nasyca je przyjemnym miodowym aromatem. Podczas spalania świec nie wydziela się dym ani żadne szkodliwe substancje. Wosk pszczeli ma pozytywne działanie na koncentrację oraz korzystnie wpływa na samopoczucie i uspokaja. Przypisuje się mu też łagodzenie alergii, astmy, chorób górnych dróg oddechowych i płuc. Zaleca się palenie świec woskowych 15 -60 minut dziennie. Osobiście również korzystamy z dobrodziejstw tego produktu.
INNE PRODUKTY
Zakładamy, że w naszej pasiece będzie można zaopatrzyć się też w inne pszczele skarby. Dostępność konkretnego asortymentu może być różna i uzależniona od zmiennych czynników. Niemniej zakładamy, że w sprzedaży mogą pojawić się również:
PIERZGA I PROPOLIS (kit pszczeli)